De Ultimative Tips til Livet på Efterskolen

Når vi snakker efterskoler, er det et emne, jeg har interesseret mig for i virkeligt lang tid. Mange mener formentlig, at iver dukker op uden hjælp, men jeg er mere sikker på, at noget incitament er nødvendigt. Det kan sjældent undgås, at du mister motivationen til at fordybe dig mere i et tema. Med min store viden, når det gælder uddannelse, er jeg fuldstændig sikker på, at jeg har evnen til at lære dig rigtig meget. Når du har fundet artiklen her, er du uden tvivl allerede eftertænksom omkring uddannelse.

Med et lettere kedeligt navn som Villads Madsen og en alder på 43 år, er det sandsynligvis svært at tro, jeg har noget unikt at kunne fortælle om. Men jeg har selv gået på efterskole, og har undervist på efterskoler rundt omkring i landet de sidste to årtier. Med den baggrund føler jeg godt, at jeg kan give et par tips til efterskolelivet. De kommer her:

1. Giv dig selv en pause. Vi går alle sammen rundt med usynlig stress, og det kan have indflydelse på hvor hvordan vi tænker over uddannelse – typisk ikke på en god måde. Det er altid godt, at holde en pause, når man har brudt hovedet med ting på efterskolen i en længere periode. Det behøver ikke altid at være en stor pause – hvis man går en tur på 5-7 minutter hver gang man føler sig overvældet, så kan man typisk komme tilbage med fornyet energi.

2. Vær åben overfor kulturen og prøv nye ting af. Mange efterskoler har en form for tema, og man kan godt have en forudindtaget idé om hvordan kulturen er på sådan et sted – men det er ikke altid virkeligheden stemmer overens med vores forventninger eller idéer. Det kan eksempelvis være du er taget på en idrætsefterskole med en idé om, at alle eleverne der er vildt ambitiøse og alle vil være professionelle håndboldspillere. Men det viser sig så, at de fleste blot er der for den fysiske aktivitet og de sociale aspekter der er ved, at spille boldspil sammen. I stedet for at være sur eller skuffet over, at tingene er anderledes end du troede, så prøv at engagere dig fuldt ud i det. Måske lærer du noget nyt om dig selv, ved at prøve en anden tilgang af, end den du har brugt ind til nu.

For mig at se, er det helt klart en fordel at gå til efterskoler med et åbent sind. Jeg har en forhåbning om, at den her artikel har givet mindst én person fundamentet til at åbne sig helt op for den fantastiske oplevelse det kan være, at tage på efterskole. De to ovenstående tips virker måske simple, men de mest effektive ting her i livet har det med at have en simpel natur. At nyde livet på efterskolen ér simpelt: du skal ”bare” give dig selv plads til at tage pauser, og have et åbent sind og være accepterende overfor de mennesker der er omkring dig. Så vil dit efterskoleophold med sikkerhed blive både lærerigt og sjovt.